Pedagógusnapi gondolatok

Június első hétvégéjén ünnepeljük a Pedagógus Napot. Ezen a napon köszöntik a pedagógusokat, s a munkájukat segítő munkatársakat.

Úgy tűnik ez a hagyomány megkopott, kezd kimenni a divatból. Nem érzik a pedagógusok sem anyagilag, sem erkölcsileg megbecsültnek munkájukat. A legtöbb iskolában nem ünneplik meg ezt a napot, mert nincs rá keret, a legjobbaknak nem tudnak anyagi, erkölcsi elismerést adni, bíztatót mondani.

Öt és fél éve nem volt bérfejlesztés. Az évek óta lebegtetett pedagógus életpálya modellt még mindig nem vezették be. Most is arról van szó, hogy a munkát megnehezítő elemeket szeptemberben bevezetik, de a bérrendezésről csak később lehet szó. A nemzetgazdasági miniszter minapi szíves közlése szerint nem tervezték be az idei költségvetésbe a szeptemberi pedagógusbér-emelést.

Szó volt arról, hogy akik korábban cafetériában részesültek, azok pedagógus napra ezt megkapják. Érdekes, egyeseknek járhat, másoknak nem, miközben az iskolák többségében ugyanaz a szervezet az intézményfenntartó. Felmerül az emberben, hogy mit csinál ebben az esetben az Egyenlő Bánásmód Hatóság? Ma úgy tűnik, hogy a szerencsésebbek sem kapnak Erzsébet utalványt, hanem majd szeptemberben, pénzben kifizetik. Ez azért is érdekes, mert ha pénzben fizetik ki, akkor járulékot és adót kell fizetni utána, tehát reálértékben sokkal kevesebbet ér. Ha már pénzben fizetik ki, akkor miért nem alapbéresítik, hogy nyugdíj- és fizetésalapot képezzen?

A közalkalmazotti bértábla 63 fizetési fokozata elvesztette az értelmét, mert az ott meghatározott fizetésnél magasabb a minimálbér és a szakképzettek garantált bérminimuma! Elgondolkoztató, hogy a szakképzettek garantált 114 ezer forintos bérminimuma hogyan aránylik a főiskolát végzettek 122 ezer forintos, az egyetemet végzettek 129 500 forintos kezdő fizetéséhez. Míg a pedagógusoknak van egy lebegtetett életpálya ígéretük, addig a többi közalkalmazottnak április 16-án ugyancsak a nemzetgazdasági miniszter azt ígérte, hogy három évre továbbra is befagyasztják a bérüket.

Sokáig lehet sorolni azokat a hátrányos intézkedéseket, amelyeket átélnek a pedagógusok, a közalkalmazottak. Érhető, hogy ezek után már megkopott a korábbi hagyomány és az ünnep. Igazi boldogságot már csak az adhat, ha egy-egy hálás diák megköszöni a munkájukat, s a hagyományok szerint megajándékozza Önöket egy csokor virággal.

Hálás diákok sokaságát kívánjuk Önöknek, és képletesen mi is átnyújtunk egy csokrot köszönetünk jeléül, miközben azt ígérjük, hogy felhívjuk az Egyenlő Bánásmód Hatóság figyelmét az anomáliákra, és a fenntartóknál is eljárunk érdekükben. A jövőben is azon leszünk, hogy segítsük munkájukat, javítsuk elismertségüket, jövedelmi viszonyaikat.

icon/checkfield/check-errorfield/check-oknav/dropdownsocial/facesocial/facebooksocial/instagramlinksocial/linkedinsocial/mailsocial/phoneicon/searchsocial/skypesocial/twittersocial/vibersocial/wwwsocial/youtubeicon/checkfield/check-errorfield/check-oknav/dropdownsocial/facesocial/facebooksocial/instagramlinksocial/linkedinsocial/mailsocial/phoneicon/searchsocial/skypesocial/twittersocial/vibersocial/wwwsocial/youtube